VEG

Piele tăbăcită vegetal

Există o varietate mare de procedee de tăbăcire a pielii însă metoda cea mai veche - încă din Neolitic - și poate cea mai complicată, este tăbăcirea cu tanini vegetali.

Așa cum numele sugerează, tăbăcirea vegetală este o metodă organică ce se bazează pe tanini extrași din scoarța copacilor sau fibra plantelor.

Taninii de stejar, castan sau arborele de mătase sunt cei mai populari însă sunt cunoscute sute de alte tipuri de plante utilizate în tăbăcirea pielii naturale.

Metodele moderne de tăbăcire se bazează pe minerale cum ar fi sulfatul de crom, substanță ce a fost inventată pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

Principiul este același, legarea / închegarea colagenului din piele în structuri moleculare stabile, proces ce împiedică putrefacția și descompunerea.

Acest procedeu de legare a sărurilor de crom de proteina de colagen durează puțin, de ordinul a 1-3 zile, însă adesea folosirea acestor minerale ale metalelor grele sunt responsabile pentru poluarea mediului înconjurător.

În contrast, procedeul de tăbăcire cu ajutorul taninilor vegetali este un procedeu consumator de timp ce implică scufundarea pielii într-o supă concentrată de tanini vegetali pentru o perioadă de câteva luni de zile.

Această metodă tradițională de tăbăcire necesită mână de lucru specializată însă rezultatul entuziasmează orice client ce apreciază produsele de calitate.

Printre beneficiile asociate pielii naturale, tăbăcite vegetal:

  • material biodegradabil cu risc alergenic minim
  • rezistență la uzură, pielea păstrându-și frumusețea în timp
  • senzația de produs organic, „viu", plăcut la atingere
Dezavantajele pielii tăbăcite vegetal:
  • taninul fixează culoarea mai greu decât o face cromul
  • în mediu umed există posibilitatea transferării unei ușoare nuanțe de culoare
  • costul mai ridicat datorat unui proces de producție ce necesită un control mai atent și mai îndelungat decât cel bazat pe săruri de crom, precum și o mână de lucru specializată

Atenție! A nu se confunda pielea tăbăcită vegetal cu pielea ecologică sau pielea vegetală!

În timp ce pielea tăbăcită vegetal este un material organic, de natură animală, pielea ecologică sau cea vegetală este un material sintetic.

Pentru cei curioși, diferența dintre pielea ecologică si cea vegetală o face substanța din care aceasta este sintetizată.

Dacă pielea ecologică este sintetizată din polimeri, cea vegetală este crescută din drojdie modificată genetic astfel încât proteina drojdiei să mimeze colagenul din pielea animalelor.